Diensten op maat

 

Leen eens een e-reader met e-boeken [NIEUW]
De bibliotheek van Blankenberge biedt een recente én gevarieerde collectie e-boeken aan. Voor €1 kan je een e-reader aanvragen waarop je maximum 3 e-boeken naar keuze kan lenen (voor 4 weken). Een e-reader is compact, licht en handig en neem je gemakkelijk overal mee naartoe. Probeer het beslist eens uit! Alle info en het online aanvraagformulier vind je hier.

Taalpunt Nederlands [NIEUW]
Ben je een anderstalige nieuwkomer en wil je Nederlands leren of oefenen? Woon je hier al lang maar wil je beter Nederlands leren lezen en schrijven? Of geef je les aan anderstaligen?
Kom dan zeker eens langs in het Taalpunt Nederlands op de zolderverdieping van de bib. Je kan er een waaier aan  materialen vinden die je helpen om je kennis van het Nederlands te verruimen. In het Taalpunt is er ook een computer aanwezig met oefenprogramma’s. Deze dienstverlening is gratis.

Boekendienst aan huis
Ben je een minder mobiele stadsgenoot? Dan is de Boekendienst aan huis er voor jou. Een vrijwilliger bezorgt je thuis een pakket dat aansluit bij jouw interesses.
Dat pakket kan (luister)boeken, tijdschriften, strips, cd's of dvd's omvatten. Het is mogelijk om de catalogus van de bibliotheek online te raadplegen en zo je verlanglijst samen te stellen.

Mijn Bibliotheek
Via de catalogus van bibliotheek Blankenberge (blankenberge.bibliotheek.be) kun je gebruikmaken van de applicatie Mijn Bibliotheek.
Dankzij deze toepassing krijg je toegang tot alle online diensten van de bibliotheek:

  • online verlengen van ontleende materialen
  • online reserveren van materialen
  • bijhouden van jouw te betalen of betaalde bijdragen
  • verkrijgen van toegang tot het Gopress krantenarchief
  • koppelen van de lidmaatschappen van alle gezinsleden aan één profiel
  • beheren van je verschillende bibliotheeklidmaatschappen via één profiel

Wil je aan de slag met Mijn Bibliotheek? Registreer je hier. Eenmaal je geregistreerd bent, kun je je aanmelden op Mijn Bibliotheek.

Gopress thuis
Word lid van de bib en blader vanop je pc thuis door het digitale krantenarchief!

Je kent dat vast wel: je knipt artikels uit je krant om later nog eens te lezen. Of je bewaart je kranten wekenlang omdat je denkt dat je ze nog nodig zult hebben.
Die kranten, die uitgeknipte artikeltjes, vanaf nu liggen ze nodeloos stof te vergaren! Het tijdperk van kranten sparen is voorbij, want vanaf nu heb je op je computer thuis gratis een heel krantenarchief ter beschikking.

Het Gopressarchief bevat de berichten uit De Morgen, de Standaard, Het Laatste Nieuws, Het Nieuwsblad, De Tijd, de Gazet van Antwerpen, Le Soir, Tendances en Het Belang van Limburg.
Het archief bevat dus alle artikels uit alle Vlaamse kranten en gaat jaren terug in de tijd!
Let wel: de kranten van vandaag en gisteren zitten er nog niet bij. Die verschijnen pas na 2 dagen in de databank.

Daisy-luisterboeken
Als gewoon lezen niet of moeilijker gaat, kan je toch leesplezier vinden en gewoon heerlijk genieten van een boek. Gebruik onze collectie       Daisy-luisterboeken.

Leesclub / KJV
De bibliotheek organiseert leesgroepen voor volwassenen én voor kinderen. Leeservaringen en -ideeën uitwisselen met andere boekenwurmen, daar is het in onze leesclub “De Verdieping” en in de KJV-leesgroepen om te doen!

Rondleidingen
Geïnteresseerd in een kennismaking met de bib? Wij serveren rondleidingen op maat, zowel voor individuele bezoekers als voor verenigingen.

Gebruik lokalen door verenigingen
Alle Blankenbergse verenigingen die aangesloten zijn bij een stedelijke adviesraad kunnen de lokalen van de bibliotheek gebruiken voor een lezing, een vergadering, een tentoonstelling …
Er worden verschillende lokalen aan diverse tarieven aangeboden.

Activiteiten voor de actieve bibliotheekbezoeker
De bib is zoveel meer dan boeken lenen, informatie zoeken of gratis surfen op internet. Je beleeft de bibliotheek anders met onze auteurs- en andere lezingen, de tentoonstellingen, de rondleidingen, de bibliotheekweek (oktober), de jeugdboekenweek (maart),… .

Vraag het aan de bib
De bibliotheek wil je gids zijn als je naar antwoorden zoekt. Onze medewerkers staan klaar om samen met jou op zoek te gaan naar alle mogelijke informatie om je vraag te beantwoorden: een betrouwbare website, een actueel boek, een roman of film, het adres van een deskundige…

Je vragen en bekommernissen laten ons niet koud. Aarzel niet om ze ons te stellen: aan de infopunten in de bib of via de 'Stel je vraag aan de bib'-knop op de startpagina van onze website.
Als we het antwoord niet meteen kunnen geven, laten we je vraag niet los. We gaan voor jou op zoek, steken ons licht op en contacteren je opnieuw van zodra we de juiste informatie voor je klaar hebben.

Voor studenten en leerkrachten
Wens je materialen te ontlenen ter ondersteuning van je lesopdrachten?
Dan biedt de bibliotheek je verschillende formules voor het lenen van materialen. Kom je regelmatig met je leerlingen naar de bib? Dan kan je gebruikmaken van de klaskaart. Maak je gebruik van de bib ter ondersteuning van je lesopdrachten? Vraag dan een lerarenpas aan. Onmiddellijke inschrijving kan via een aanvraagformulier dat aan de jeugdbalie te verkrijgen is.

De bib verschaft je:

  • een gratis pasje
  • de mogelijkheid om meer materialen te ontlenen
  • een langere uitleentermijn

De bibliotheek heeft een ruim aanbod aan diensten waarvan je gebruik kan maken. Onze nieuwsbrieven Bibmail (voor leerkrachten uit de kleuter- en lagere school) en Bibmail+12 (voor leerkrachten uit het secundair onderwijs) geven je daarover alle informatie.

Als student in een lerarenopleiding kan je eveneens van een ruime bibliotheekservice genieten. Na voorleggen van je studentenkaart krijg je voor het lopend schooljaar extra faciliteiten inzake het aantal te ontlenen materialen.

Studeren in de bib
Het hele jaar door kan je als student terecht in de bib om in alle rust alleen of in groep te studeren. We beschikken over voldoende ruimte, internetpc's, draadloos internet en stroomvoorzieningen voor je laptop of tablet. Tijdens elke examenperiode zorgen we ervoor dat studenten van 's ochtends tot sluitingstijd in de bib kunnen komen blokken. Meer info vind je hier.

Cultuurboeker
Wil je op de hoogte gebracht worden van alle culturele activiteiten in Blankenberge?
De digitale nieuwsbrief ‘Cultuurboeker’ reikt je alle info aan.